Tanımı
Veraset ve intikal vergisi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait malların veya Türkiye sınırları içinde bulunan mülkiyetlerin, veraset yoluyla ya da herhangi bir karşılık olmaksızın(ivazsız) bir şahıstan diğerine geçmesi durumunda söz konusu olan bir vergidir. Veraset ve intikal vergisi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yabancı ülkelerde aynı yollardan elde edecekleri malları da kapsar.
Vergiyi Doğuran Olay
Veraset ve intikal vergisini doğuran olay
*Bir kimsenin vefat etmesi
*Bağış
*Gaiplik ile meydana gelmektedir.
Kapsamı
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait Türkiye sınırları içerisinde ve/veya dışında bulunan malların,veraset veya herhangi bir sebeple karşılıksız intikallerinde veraset ve intikal vergisi gündeme gelir. Ayrıca yabancı ülkelerde bulunan malların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından veraset yoluyla veya herhangi bir şekilde karşılıksız elde edilmesi halinde yine veraset ve intikal vergisi söz konusu olacaktır.
Konusu
Veraset ve intikal vergisinin konusunu, veraset yoluyla (vasiyet, miras) veya karşılıksız olarak elde edilen (bağış, piyango, kura,v.b.) menkul( her türlü vasıta, silah, hisse senedi, para v.b.) veya gayrimenkullerin(konut, arazi, arsa, tarla, bağ v.b.),bir kişinin malvarlığından diğer kişinin mal varlığına intikali oluşturur.
Mükellefi
Veraset ve intikal vergisinin mükellefi,veraset yoluyla ya da karşılıksız(ivazsız) bir şekilde mal elde eden gerçek veya tüzel kişilerdir.
Veraset Ve İntikal Vergisi Beyanname Verilme Süresi
-Vefat Türkiye'de gerçekleşmişse:
*Mükellefler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeyse, vefat tarihini izleyen 4 ay içinde,
*Mükelleflerin ikamet adresi yurtdışındaysa, vefat tarihini izleyen 6 ay içerisinde verilir.
-Vefat yurtdışında gerçekleşmişse:
*Mükellefler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeyse, vefat tarihini izleyen 6 ay içinde,
*Mükellefler vefat edenin bulunduğu ülkede ise vefat tarihini izleyen 4 ay içinde,
*Mükellefler vefat edenin bulunduğu ülkenin dışında başka bir yabancı ülkede ise vefat tarihini izleyen 8 ay içinde verilir.
-İkamet adresleri yurtdışında bulunan kimselerin beyannamleri, Dışişleri Bakanlığının bağlı olduğu vergi dairesine verilir.
-Gaiplik durumunda, gaiplik kararının ölüm siciline işlendiği tarihi takip eden 1 ay içinde verilmelidir.
-İvazsız intikallerde (karşılıksız mal edinimi) ise
*Malların hukuken elde edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde verilir.
*Yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarında ikramiye kazananlar için, bunları düzenleyenler tarafından yarışma veya çekiliş gününü takip eden ayın 20. günü akşamına kadar verilir.
Nereye verileceği:
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat eden kişinin ikamet adresinde yer alan vergi dairesine, vergi dairesi yoksa mal müdürlüklerine verilir. Yabancı ülkede bulunan mükellefler beyannamelerini Türkiye konsolosluklarına verirler.
Muafiyet:
Aşağıda yer alan kurum ve kuruluşlar veraset ve intikal vergisinden muaftır.
*Kamu İdareleri
*Emekli Sandıkları
*Kamuya faydalı dernekler
*Siyasi partiler
*Kamu yararı gözeten ilim,araştırma, sanat, kültür, eğitim, din teşekkülleri
*Vergiden muaf vakıflar
*Yabancı devlet çalışanları
İstisna:
2025 yılı(vefat tarihine göre istisna miktarları değişecektir) için belirlenen istisna tutarları,
- Evlatlıklar dâhil, altsoy ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 2.316.628 TL altsoy bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 4.636.103 TL),
- Karşılıksız suretle meydana gelen intikallerde 53.339 TL,
- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde 53.339 TL,
olarak dikkate alınacaktır.
Veraset ve İntikal Vergi Borcu Yoktur Belgesi nedir?
Veraset ve intikal vergi borcu yoktur ya da ilişiği yoktur belgesi, mirasçılara kalan malların mirasçılara yasal olarak devri için vergi dairesinden alınan bir belgedir.Bu belge ile mirasçılar, veraset ve intikal vergisi borçlarının ödendiğini belgeleyerek mallar üzerinde tasarruf hakkı kazanırlar. Veraset ve intkal vergi borcu yoktur belgesi olmadan mirasçılar tapuda devir işlemleri, menkul malların devri işlemleri ve mirasla ilgili diğer işlemleri yapamazlar.
Veraset ve İntikal vergisi Borcu Yoktur Yazısı Nereden ve Nasıl alınır?
1-Vergi Dairesi Üzerinden: Vefate eden kişinin mirasçıları, vefat eden kişinin ikamet ettiği yerdeki vergi dairesine ya da mal müdürlüklerine giderek beyanname vermelidir. Mirasçılar tarafından veraset ve intikal vergisi beyannamesi verildikten sonra doğan vergi borçları ödenmelidir. Vergi borcu ödendikten sonra veraset ve intikal vergisi ilişiği yoktur yazısı vergi dairesi tarafından mirasçılara verilir
2- İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden: Gelir İdaresi Başkanlığının(GİB) internet sitesi üzerinden versaet ve intikal vergisi vergi borcu yoktur yazısını almak mümkündür. bunun için İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapılmalı, beyanname verilmeli ve tahakkuk eden vergiler ödenmelidir.
Veraset ve İntikal Beyannamesi nasıl verilir?
Mirasçılar Veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermek için Sulh Hukuk Mahkemelerinden ya da Noterlerden veraset ilamı(mirasçılık belgesi) almalıdır. Bu işlem sonrası veraset ve intikal vergisi beyannamesi her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı ya da tüm mirasçıların imzasıyla verilebilir. 1031 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi sırasıyla,
*Tablo 1'de vefat edenin bilgileri
*Tablo 2'de yer alan mirasçıların bilgileri
*Tablo3'te vefat eden kişinin gayrımenkullerine (ev, arsa, bina, tarla, arazi, bağ...) ait bilgiler
*Tablo 4'te vefat eden kişinin menkullerine( her türlü araç, bankadaki parası, kasa, kooperatif hissesi, silah ruhsatı...) ait bilgiler
*Tablo 5'te vefat eden kişinin indirilecek borç ve masrafları(murisin geçerli belgelere dayanan borçları, cenaze masrafları)
Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin geç verilmesi:
Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin süresinden sonra verilmesi sonucu usulsuzlük cezası kesilir(2025 yılı için mirasçı başı 5000 TL). Bu cezaları daha az ödemek için veya haksız olduğunu düşündüğünüz cezalara yasal yollarla itiraz etmek için danışmanlık almanız önerilir.