Vefat eden kişiye ait menkul mallar üzerinde mirasçılar tarafından tasarruf hakkı elde edilebilmesi için ilgili taşınır malları veraset ve intikal vergisi beyannamesinde tablo 4’te beyan etmeleri gerekir. Beyan ederken taşınırların değerlerinin doğru şekilde yazılması vergi ziyaı cezası ödenmemesi açısından büyük önem taşır.

 

*Araç dahil her türlü vasıtalar: Vefat eden kişiye ait bir araç veya motorlu taşıtlar beyan edilirken beyyannamenin ekine aracın ruhsat fotokopisini eklemelidir ve aracın kasko değeri, kasko değeri yoksa piyasa değeri beyannameye yazmalıdır. Ancak ticari araçların beyanı bu konuda farklılık göstermektedir. Ticarı plakanın değerinin de piyasa değeri ile ayrıca beyannameye eklenmesi, Takdir Komisyonunca matrahta fark bulunmasının önüne geçerek yüksek miktarlarda vergi ziyaı cezasının kesilmesinin önüne geçer.

 

*Bankadaki Para: Vefat eden kişinin banka hesabında yer alan parayı kullanmak için mirasçılar ilgili banka şubesinden vergi dairesine verilmek ve beyannameye eklemek üzere banka yazısı alınmalıdır.

 

*Kasa: Eğer vefat eden kişinin bir bankada kiralık kasası varsa ilgili banka şubesinden vergi dairesine verilmek üzere yazı alınmalıdır. İlgili yazının içeriğinde kasa numarası ve kasanın başkaca bir ortağı bulunup bulunmadığı bilgileri yer almalıdır.

 

*Silah: Vefat eden kişiye ait bir silah varsa silahın ruhsat fotokopisi beyanname ekine eklemeli ve silahın piyasa fiyatını beyannameye yazmalıdır.

 

*Kooperatif Hissesi: Vefat eden kişiye ait bir kooperatif hissesi varsa ilgili kooperatiften yazı alınmalıdır. Yazının içeriğinde vefat eden kişinin üye numarası ve vefat tarihine kadar kooperatif hissesi için ne kadar ödeme yaptığı bilgileri yer almalıdır.